de kapoentjes
  


andere foto's en verslagjes


Ons huisje


wie wat waar?


over spelletjes


af

Dubai = sim city

30 december 2006, een lange dag met een dapper manneke. Van voor 5u 's morgens vertrokken en dan vliegen en wachten en vliegen om te arriveren na 1uur 's nachts waar Pol en Kimmy ons stonden op te wachten.

en dan de rit naar hun huis langs "downtown Dubai".

Wat is Dubai?
Kennen jullie Sim-city? Een spel waar de speler bouwt aan een stad om een zo succesvol mogelijke "groei" te bekomen. Daarbij moet je de inwoners tevreden houden en zorgen dat er energie en wegen enzovoort aanwezig zijn... en de "gamer" van Dubai is goed bezig.
Dat heeft een reden; want de olie is niet onuitputtelijk. Men wilt op alle vlakken leider worden in de wereld; ze wedden op alle paarden tegelijk. Het economische centrum; computer-technisch centrum; de diamantsector; toeristisch; een disney-world; het hoogste gebouw; enzovoort. Daarvoor zorgen ze dat ze alle faciliteiten voorzien en dan zullen ze wel zien wat er van lukt.
Als nadeel heb je dan wel dat alles er zo artificieel aanvoelt dat je er soms kriebels van krijgt.

Maar onze gastheer en zijn lieftallige dame hebben ons prachtig gesoigneerd.

we waren er kind aan huis!

de volgende dag zijn we eens met z'n vijven gaan rondrijden om te kijken wat voor prachtige constructies ze reeds uit de grond hebben gestampt.

Deze foto is genomen vanuit het Al Qaser hotel. Een complex waar ze overal kanalen rond hebben gegraven zodat je een Venetië-gevoel krijgt. Bij de bouw ervan waren hier tot 20000 arbeiders tegelijk aan het werk; en dat zijn allemaal gastarbeiders (Pakistani, Filipino's, enzovoort).

Dat maakt ook dat de verhouding mannen - vrouwen erg uit balans ligt. Slechts 20% van de inwoners van Dubai is vrouwelijk. En kinderen zie je er al zeker niet veel. Onze Jonathan had er dus enorm veel succes; Hoeveel mensen dat ons lieten stoppen omdat ze hem eens wilden bekijken... maar wat wil je, het is zo al zo'n schatje!

Oudejaarsavond...
We waren mee uitgenodigd bij vrienden. Een feest met alles erop en eraan!

2007 is goed begonnen...

En alsof er nog niet genoeg gefeest was, waren we zelfs de volgende dag mee aanwezig was op de nieuwjaarsdrink van Besix (het bedrijf waar Pol voor werkt).

En dan de culturele dag.
Dubai heeft één museum om zijn verleden iets uit te leggen. Samengevat: eerst waren er de kamelen en dan de olie.

Het oude stadsdeel bevat het oude paleis en de souks. Deze overdekte marktjes waren een goede opwarming voor wat ons nog te wachten stond in de echte winkelcentra...

Je moet het gezien hebben om het te geloven. Als wij over Wijnegem shoppingcentrum spreken, dan zou je het daar nog niet zien staan. En niet één exemplaar, Dubai is een aaneenschakeling van winkelcentrums; de ene nog groter dan de andere!

Wat leuke "beren" in een speelgoedwinkel en meer foto's hebben we daar niet genomen. Dat is allemaal wel prachtig uitgevoerd, maar oh zo nep...
En die blijven maar bijbouwen...

Tien keer Wijnegem shoppingcentrum of zo?

Als andere ontspanningsmogelijkheden zijn er de (aangelegde) parken. Hectaren groen en plaveisel tussen de wolkenkrabbers of aan de stranden.

Ondertussen zijn we toch ook eens gaan kijken wat Pol daar eigenlijk allemaal uitsteekt.

Achter ons de brug waar Pol coördinator van was; want nu is zijn project naar een soort blokkendoos-bouwwerk waarmee ze een heuse jachthaven met kanalen zoals in Venetië willen bouwen. Grappig zoals wij manieren bedenken om zo weinig mogelijk kostelijke bruggen te bouwen bedenken ze daar alles en nog wat om er zo veel mogelijk te kunnen bouwen.
Van Kim haar werk ziet u onrechtstreeks al genoeg op andere foto's, want zij is bespreekt en regelt de verkoop van additieven voor beton.

En vrijdag is daar de enige niet werkdag. Dan trekt de familie Vliegen-Lim nogal eens de woestijn in.

Dus ging de familie Courtois-Verhaert graag mee. Jan Had zijn eigen Nissan Patrol gehuurd.
Dat ging allemaal redelijk vlot tot Jan eens zelf een heuvel ging "lezen". Een serieuze inschattingsfout bracht ons dwars op de rug, en dat mag eigenlijk totaal niet. Die ene keer dat ik vast ben komen te zitten had ik het toch stevig zitten.

Het filmpje toont wat beelden van de rest van de trip - en hoe Jan verschillende keren andere deelnemers moest lostrekken...

NOOT: de filmpjes zijn "web-kwaliteit"; zet uw viewer best niet te groot. Met het beeld als het formaat van een bankkaart is het doenbaar


link als het filmpje niet start

We beseffen dat die beelden totaal niet weergeven welke sensatie de trip zelf is. Niets geeft het gevoel weer van de krachten en kriebels die je voelt tijdens zo'n beklimming van een duin; laat staan de koude handen die je hebt bij een lange afdaling.
Nu goed; het is in ieder geval een serieuze aanrader voor als je zelf eens de kans hebt.

De volgende dag hadden Pol en Kimmy nog een dag extra verlof genomen en we deden weer een off-road-trip.
Deze keer was het een wadi die ze hadden uitgekozen voor de trip.

Een wadi is "geul" welke meestal door een bergketen kronkelt doordat hij werd uitgesleten door het kolkende water dat er enkele keren per jaar doorstroomt als er eens een hevige regenval is.
Wij deden een lange trip welke zich afspeelde in hoorn van Oman aan de overgang van de Perzische golf (waaraan Dubai gelegen is) naar de golf van Oman.


link als het filmpje niet start

En dan het stof afwassen...

Maar er zijn natuurlijk nog meer ontspanningsmogelijkheden....
bijvoorbeeld een strandwandeling;

met wat pootje baden met papa;

of lekker eten bij mama...

... maar die laatste foto was toch het gevolg van een verkeerde inschatting. Dat was een probeersel om Jonathan te fotograferen al zittend op het strand, maar hij viel nogal snel om. Hij en wijzelf hadden ons toch iets anders voorgesteld bij zijn eerste vast voedsel!

Een andere "kermis" was global village. Een expo die eigenlijk niet meer was dan een grote markt waar bevriende landen "inheemse" goederen te koop aanboden. Ook hier gigantisch veel nepartikelen; maar we hebben er ons kostelijk geamuseerd!

Of wat dacht je van het toppunt van nep: skiën in de woestijn!


link als het filmpje niet start

En dan nog een strand-dag.

Je ziet dat ik snel bijleer hé... Ik blijf nu toch al goed rechtzitten; al is het maar omwille van het trucje dat Kim ons geleerd had: putje graven; kindje plaatsen.

En dan de "skyline" welke véél vertelt over Dubai.

Stel je voor dat die gebouwen links en rechts van die kolos elk zo hoog zijn als "den boerentoren" (zo'n 100meter). Dan merk je al dat dat ander ding al zo'n slordige 300 meter hoog is.
En als je weet dat de WTC-torens respectievelijk 415 en 417meter hoog waren, doe dan maar eens een gok wat de hoogte van deze priem moet worden...
... het antwoord voor de liefhebbers = klik

Ja, we hebben veel geleerd en het was een goede vakantie.
Jonathan zijn eerste avontuur heeft hem sterker gemaakt!

Als laatste dag hadden we nog een barbecue en waar hou je dat beter dan op het strand!

Weet je trouwens wat verbrand zand doet?


link als het filmpje niet start

Wij hebben ervan genoten en willen nog onze speciale dank betuigen aan Kimmy, Pol, Elisa en Alex. Bedankt voor alles!site created bij