de kapoentjes
  


andere foto's en verslagjes


Ons huisje


wie wat waar?


over spelletjes


 




















af

een stukje geschiedenis van de Leliestraat 46

Het huis was voor onze aankoop altijd eigendom geweest van de Familie De Hertog.
Het waren boeren zoals er in die tijd zo veel waren. Twee kleine stallen en wat grond om alle soorten teelten op te verbouwen.

Allemaal niet veel speciaal, maar één van de zonen heeft zelf een geschiedenis welke wel de moeite is om even te vertellen. Aloïs De Hertog was een begenadigd wielrenner:

Aloïs (Wieze) De Hertog werd geboren te Sint-Katelijne-Waver op 9 augustus 1927. "Wiezeke" was prof van 1951 tot 1960.

Als onafhankelijke won hij in 1949 Leuven - Haillot, en in 1950 won hij in deze categorie te Hallogne, te Saive en in Zonnegem. Tot ieders verbazing werd hij als niet-beroepsrenner geselecteerd voor de Belgische landenploeg die deelnam aan de Ronde van Frankrijk 1951. Hierop werd hij vlug ingelijfd bij de profploeg Alcyon-Dunlop. Hij beeindigde die eerste tour op de 22 ste plaats. Nog in 1951 won hij de klassieker Brussel-Luik.

In 1952 deed hij nog beter in de Tour. Toen was hij 13de in de einduitslag.

In 1953 won hij de Flèche Hesbignonne te Craz Avernas en na een monster solovlucht van maar liefst 160 Km de top klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Ondermeer door deze zege werd hij getipt als kanshebber op de eindzege in de Ronde van Frankrijk. Hij werd echter het slachtoffer van jaloezie binnen de eigen ploeg en kon dit niet verwerken. Hij gaf totaal gekraakt op halverwege de tour. Volgens hij altijd beweerde nadat de verzorger van de Belgische ploeg zijn delicate spieren door een slechte massage definitief beschadigd hadden.

In 1954 won hij te Chapelle-lez-Herlaimont; hetwas zijn laatste jaar bij topploeg Alcyon-Dunlop.

In 1955 en 1956 reed hij bij Mercier, in 1957 en 1958 bij Plume-Vainqueur en in 1959 tenslotte bij Flandria-Dr. Mann.

In 1960 reed hij zonder contract nog enkele wedstrijden om dan definitief te stoppen met koersen.

Hij was zeker één van de beste Belgische ronderenners aller tijden.

Alois De Hertog overleed te Sint-Katelijne-Waver op 22 november 1993.

aanvulling palmares

7 juli 1946 NK WEG JUNIORES BELGIE (BEL) 5 JUNIOR
3 juni 1951 BRUSSEL-LUIK N (BEL) 1 ONAFHANKELIJKE
10 juni 1951 ROUBAIX-HUY (BEL) 25 ONAFHANKELIJKE
20 juni 1951 ZWIJNDRECHT (BEL) 6 ONAFHANKELIJKE
23 juni 1951 SINT-NIKLAAS (BEL) 7 ONAFHANKELIJKE
29 juli 1951 RONDE VAN FRANKRIJK EINDST (FRA) 22 ONAFHANKELIJKE
15 augustus 1951 CRITERIUM HERVE (BEL) 7 ONAFHANKELIJKE
21 augustus 1951 HOLLERICH (LUX) 6 ONAFHANKELIJKE
25 augustus 1951 CRITERIUM BERGEN (BEL) 9 ONAFHANKELIJKE
16 september 1951 CRITERIUM HANRET (BEL) 10 ONAFHANKELIJKE
16 maart 1952 RONDE VAN HASPENGOUW (BEL) 9 ALCYON-DUNLOP
23 maart 1952 RONDE VAN LIMBURG (BEL) 14 ALCYON-DUNLOP
30 maart 1952 PARIJS-NICE EINDST (FRA) 29 ALCYON-DUNLOP
3 april 1952 GENT-WEVELGEM (BEL) 3 ALCYON-DUNLOP
27 april 1952 PARIJS-BRUSSEL (BEL) 31 ALCYON-DUNLOP
18 mei 1952 PARIJS-VALENCIENNES (FRA) 6 ALCYON-DUNLOP
26 mei 1952 STEENHUIZE-WIJNHUIZE (BEL) 15 ALCYON-DUNLOP
8 juni 1952 DAUPHINE LIBERE EINDST (FRA) 6 ALCYON-DUNLOP
15 juni 1952 OMLOOP MIDDEN-BELGIE LIER (BEL) 23 ALCYON-DUNLOP
22 juni 1952 CRITERIUM HANRET (BEL) 10 ALCYON-DUNLOP
19 juli 1952 RONDE VAN FRANKRIJK EINDST (FRA) 13 ALCYON-DUNLOP
8 maart 1953 OMLOOP HET VOLK (BEL) 16 ALCYON-DUNLOP
5 april 1953 RONDE VAN VLAANDEREN (BEL) 21 ALCYON-DUNLOP
3 mei 1953 LUIK-BASTENAKEN-LUIK (BEL) 1 ALCYON-DUNLOP
25 mei 1953 CRAS-AVERNAS (BEL) 1 ALCYON-DUNLOP
1 juni 1953 BRUSSEL-COUVIN (BEL) 17 ALCYON-DUNLOP
21 juni 1953 NK WEG PROFS BELGIE (BEL) 5 ALCYON-DUNLOP
26 juli 1953 RONDE VAN FRANKRIJK EINDST (FRA) - ALCYON-DUNLOP
20 augustus 1953 CRITERIUM AARSCHOT (BEL) 5 ALCYON-DUNLOP
7 maart 1954 KUURNE-BRUSSEL-KUURNE (BEL) 9 ALCYON-DUNLOP
22 april 1954 DRIEDAAGSE VAN ANTWERPEN EINDST (BEL) 42 ALCYON-DUNLOP
25 april 1954 PARIJS-BRUSSEL (BEL) 38 ALCYON-DUNLOP
7 juni 1954 CRAS-AVERNAS (BEL) 10 ALCYON-DUNLOP
4 juli 1954 HOEILAART-DIEST-HOEILAART (BEL) 9 ALCYON-DUNLOP
2 augustus 1954 CHAPELLE-LEZ-HERLAIMONT (BEL) 1 ALCYON-DUNLOP
19 augustus 1954 KEERBERGEN (BEL) 7 ALCYON-DUNLOP
29 augustus 1954 KORTENAKEN (BEL) 8 PLUME VAINQUEUR
28 augustus 1955 KESSEL-LIER (BEL) 2 PLUME VAINQUEUR
4 september 1955 ANTWERPEN-LUIK-ANTWERPEN (BEL) 9 GROENE LEEUW
27 mei 1956 ROUBAIX-HUY (BEL) 14 GROENE LEEUW
4 juni 1956 BRUSSEL-COUVIN (BEL) 25 GROENE LEEUW
17 juni 1956 DAUPHINE LIBERE EINDST (FRA) 57 GROENE LEEUW

Staat van dienst

Ploeg Jaar
Individueel 1960
Flandria - Dr.Mann 1959
Plume Vainquer 1958
Plume-Vainquer-Regina 1957
Safe - Dijlespurters 1957
Mercier-BP-Hutchinson 1956
Mercier-Hutchinson 1955
Dijlespurters 1955
Mercier-Hutchinson 1955
Plume Vainquer 1955
Alcyon-Dunlop 1954
Alcyon-Dunlop 1953
Alcyon-Dunlop 1952
Alcyon-Dunlop 1951
   

site created bij